De schrijver en historicus Carlo Greppi besluit een biografie over deze Lorenzo te schrijven, die in Primo Levi’s werk zo’n belangrijke rol heeft gespeeld, maar over wie we weinig of niets weten. Greppi neemt ons mee in zijn zoektocht naar informatie over Lorenzo, een tocht die hij zelf omschrijft als ‘zoeken naar een speld in tien hooibergen’. Desondanks komt Lorenzo tot leven en sluit je deze man van weinig woorden in je hart.

Lorenzo en Primo

Daarnaast citeert Greppi regelmatig uit Levi’s werk en vertelt hij voldoende over Levi’s leven, zodat ook wie deze Italiaanse schrijver niet kent het kan volgen. Maar het boek gaat vooral over Lorenzo en de onpeilbaarheid van de menselijke ziel. Ook voor Levi trouwens een bekend thema: Wat is een mens? Waarom doet de ene mens het goede en de andere niet? Wat als er meer mensen als Lorenzo waren geweest? Hoe zou de geschiedenis er dan hebben uitgezien.  Vragen waar we automatisch zelf ook over na gaan denken.

Is dit een mens is de titel van Primo Levi’s bekendste boek. Over Lorenzo kunnen we kort zijn: Dit is een mens en een voorbeeld voor ons allemaal.